L’Ateneu

El Barri de Porta és un dels 13 barris que conformen el Districte de Nou Barris des de 1984. Anteriorment havia format part del terme municipal de Sant Andreu de Palomar com ho evidencia la presència del cementiri d’aquesta antiga vila independent. Porta té un passat eminentment pairal i d’aquest encara perduren algunes masies (Can Verdaguer i Can Valent). A principis del segle XX es varen començar a edificar, en diverses zones del barri, cases unifamiliars i es varen vertebrar els grans eixos viaris de comunicació (Meridiana, Valldaura, Pi i Molist i Fabra i Puig) i alguns carrers interiors i també començaren a arribar els primers transports públics.
A partir dels anys 50, amb l’arribada a Catalunya de les «onades migratòries» procedents de diferents contrades de l’Estat Espanyol, és quan el barri creix continuadament i adquireix l’urbanisme que coneixem avui. Una alta densitat de blocs de pisos envaeixen bona part de l’entramat urbà sense equipaments, carrers asfaltats ni serveis adequats. En paral·lel comencen a organitzar-se moviments veïnals molt reivindicatius que conflueixen en la creació de l’Associació de Veïns de Porta a l’any 1971. Com va passar a quasi les noves perifèries urbanes, es començaren a exigir millores urgents en la qualitat de vida dels nous veïns/es: equipaments (escoles, llars d’infants, centres de salut, espais comunitaris, etc.), espais verds, asfaltar carrers, posar semàfors i instal·lar clavegueram, etc. A Porta aquestes lluites veïnals aconsegueixen diferents fites que encara resten a la memòria del veïnat: creació de l’Escola Sóller (actual CEIP Palma de Mallorca) ocupant uns locals del carrer de l? Estudiant; ocupació d’uns terrenys annexos a la Renfe per crear un camp de futbol; ocupació d’una casa abandonada del carrer Maladeta per crear un Casal de Gent Gran (la Casa Nostra); ocupació d’un solar abandonat per generar les Petanques Alcúdia; aconseguir un semàfor al Passeig de Verdum, etc. I aquesta dinàmica ha continuat amb el pas dels anys com ho evidencia l’ocupació d’un solar abandonat per a crear els horts del carrer Maladeta iniciada al 2006.
En paral·lel cal fer esment a que en el context del Districte de Nou Barris, i de Barcelona, existeixen lluites similars. Algunes d’elles resulten paradigmàtiques i seran font d’inspiració per a la futura Bòbila. Al 1977 s’ocupa una planta asfàltica situada a Trinitat Nova/Roquetes que passarà a ser l’Ateneu Popular de Nou Barris. Al llarg dels 80 i 90 diferents barris aconsegueixen espais comunitaris (Can Basté, Casal de Prospe, la Masia de la Guineueta, Casals de Joves de Prospe i Roquetes, etc.). Una darrera experiència va ser al 2014 l’Ateneu l’Harmonia del veí barri de Sant Andreu.
També la Plaça Sóller va ser una conquesta veïnal fruït de moltes manifestacions i de boicots contra els edificis que s’hi volien construir. Finalment, a l’any 1983, va ser inaugurada per l’alcalde Maragall, convertint-se en la plaça més gran de Barcelona durant un temps. Els baixos de la plaça van ser també reivindicats pel veïnat com Espai Comunitari. A l’any 1989, es va concedir definitivament aquest espai a l’AVV de Porta. Però no va ser fins l’any 1991, quan es va inaugurar el centre Porta-Sóller, un equipament que va ser gestionat per la pròpia AVV per fomentar «des de la participació en la gestió dels equipaments socioculturals, el compromís dels veïns/es pel futur del seu barri». L’AVV va gestionar l’equipament fins a l’any 2010 quan va passar a fer-ho una empresa privada amb un format de Centre Cívic.
Amb la rehabilitació de Can Verdaguer al 2013 i la seva adequació com a Centre Cívic les activitats que es realitzaven als baixos de la Sóller van passar a la Masia. En aquest moment reapareix una nova reivindicació veïnal per tal de demanar a l’alcalde Trias que l’espai passes a ser utilitzat per les associacions i col·lectius del barri i del Districte i que la seva gestió tornés a ser comunitària.
Al 2014 l’Ajuntament va accedir a fer l’obertura de la primera fase i al 2015 de la segona. Per poder gestionar aquest equipament es va generar una Federació d’entitats, Transforma Porta. Aquesta està formada per l’AVV de Porta, Casal de Joves, 500×20, Scouts Creu del Sud i Assemblea d’aturats/des). L’espai va ser rebatejat com Ateneu la Bòbila de Porta, en record de l’existència d’una als terrenys que ocupa actualment la Plaça de Sóller. Va ser al novembre del 2015 quan l’Ateneu obre les seves portes amb la contractació d’un nou equip tècnic.